فهرست مطالب

مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/18
  • تعداد عناوین: 24
|
  • محمدعلی محققی صفحات 371-372
  • صفحات 376-378

    تمامی حکمرانان باید درجهت سلامت همه جانیه آحاد مردم برنامه ریزی و تلاش کنند به همین منظور در این مستند مهم ترین اولویت های نظام سلامت از جمله پرداختن به عوامل اجتماعی سلامت، توسعه عدالت در سلامت، اجرایی کردن صحیح و دقیق همه بندهای سیاست های کلی سلامت، همکاری همه بخش های ذی ربط مورد تاکید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشتی، سیاست گذاری، عدالت سلامت، عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت
  • سید علیرضا مرندی صفحات 379-380

    11 اکتبر 2023
    پروفسور ریچارد هورتون،
    سردبیر مجله پزشکی Lancet

    فلسطین را هرگز فراموش نکنید
    در پی انتشار مقاله شما در تاریخ 16 سپتامبر 2023 در لنست با عنوان «مهسا امینی را هرگز فراموش نکنید» که حاوی اطلاعات کاملا نادرست در مورد مرگ یک شهروند این کشور و همچنین پرسنل خدمات سلامت، پزشکان و متخصصان کشورمان بود، پاسخی نوشته شد. من آن را در تاریخ 18 سپتامبر جهت انتشار برای شما فرستادم اما جواب ندادید. اکنون که نامه دومی را برای مجله علمی پزشکی لنست می نویسم، جهان شاهد جنایت بی سابقه رژیم آپارتاید نژادپرست و غیربومی علیه مردم بی دفاع فلسطین است. این را برای شما می نویسم که برخلاف مقاله بدون سند شما براساس اسناد متعدد و کاملا قابل تایید است. مدارک من شامل صدها فیلم و مشاهدات مکتوب از هزاران نفر است که جنایات این رژیم استعماری علیه مردم فلسطین را در طول سال ها مستند کرده اند. در این مقاله تعدادی از جنایات رژیم صهیونیستی را که با دقت در تاریخ ثبت شده است، فهرست می کنم. من این کار را به این دلیل انجام می دهم که شما تمام اتفاقات دهه های گذشته را نادیده گرفته اید و حتی یک کلمه در مورد این جنایات علیه بشریت در مجله شما نوشته نشده است. اما شکی نیست که دانشمندان و مردم ایران و جهان این جنایات را فراموش نخواهند کرد.
    برخی از جنایات رژیم را براساس آمار سال گذشته مرور می کنم:
    1300 روستای فلسطینی از سال 1948 ویران شده است.
    800000 نفر از جمعیت 5/2 میلیونی روستاهای فلسطینی آواره شدند.
    70 کشتار دسته جمعی از زمان اشغال (صبرا و شتیلا و غیره).
    بیش از 15000 شهید فلسطینی از زمان اشغال.
    7/6 میلیون پناهنده فلسطینی در سراسر جهان.
    7/28 درصد از آوارگان فلسطینی در 58 اردوگاه زندگی می کنند. 10 اردوگاه در اردن، 9 اردوگاه در سوریه، 12 اردوگاه در لبنان، 19 اردوگاه در کرانه باختری و 8 اردوگاه در نوار غزه.
    2 هزار شهید و 10 هزار مجروح فقط در جنگ 51 روزه.

    این مقاله در حالی نوشته می شود که غزه در محاصره کامل رژیم آپارتاید است و کودکان، زنان و مردم بی دفاع ، پیوسته و کورکورانه بمباران می شوند. هزاران کودک، زن و مرد کشته یا زخمی شده اند. رژیم، همچنین آب و برق را قطع کرده و ورود هر نوع کمک اعم از غذا، دارو و تجهیزات پزشکی به غزه ممنوع است. امیدوارم مجله پزشکی لنست با درج نامه اینجانب به عنوان رییس فرهنگستان علوم پزشکی ایران، این فاجعه و جنایت بی نظیر قرن را که در سکوت جامعه علمی و پزشکی غرب ادامه دارد، ثبت کند. در صورت عدم انتشار، مطمین باشید که بی تفاوتی شما در تاریخ ثبت خواهد شد.
                                                                                          دکتر سیدعلیرضا مرندی
                                                                 رییس فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران

  • سید علیرضا مرندی صفحه 381

    عالیجناب آنتونیو گوترش،
    کشورهای جهان طی چهل روز گذشته شاهد جنایت بزرگ رژیم آپارتاید صهیونیستی بوده اند که شاید در تاریخ بی سابقه باشد. ماهیت منحصر به فرد این فاجعه این است که کودکان، زنان و مردان بی دفاع در سرزمین خود و در یک منطقه بسیار کوچک کاملا محاصره شده اند و در مقابل چشمان میلیاردها نفر در سراسر جهان با انواع بمب ها و سلاح های کشتار جمعی بمباران می شوند. ساختمان های مسکونی، بیمارستان ها، مدارس و کمپ های پناهندگان در این قطعه زمین کوچک توسط بمب هایی معادل بیش از چندین بمب اتمی که رژیم جنایتکار آمریکا علیه شهروندان ژاپنی در هیروشیما استفاده کرد، ویران شده است. این بمباران تاکنون بیش از 12000 کشته بر جای گذاشته است که بیش از 5000 نفر از آنها کودک و بیش از 3000 زن بی دفاع بودند و بیش از 30000 نفر که در سرزمین خود محاصره شده اند به شدت مجروح شده اند. همه اینها در حالی صورت گرفته که دسترسی به آب، برق، غذا و دارو توسط رژیم جنایتکار صهیونیستی برای این مردم مظلوم قطع شده است. پزشکان و کادر درمانی نیز مکان امنی برای مداوای مجروحان ندارند.
    عالیجناب،
    این جنایات تاریخی بی نظیر همه در حالی رخ می دهد که شما نماینده کشورهای جهان به عنوان رییس سازمان ملل متحد هستید و باعث تاسف است که هیچ اقدام موثری برای پیشگیری از این جنایات انجام نداده اید. این روزهای سیاه در تاریخ ثبت خواهد شد. حداقل کاری که می توانید بکنید این است که در میان مردم مظلوم و درمانده غزه حضور پیدا کنید و از طرف جامعه جهانی دستور دهید کمک های بین المللی به غزه ارسال شود. پزشکان در سراسر جهان با حمایت نیروهای سازمان ملل آماده هستند تا از طریق زمین، دریا و هوا به غزه بروند و این مردم مظلوم را درمان کنند.
    عالیجناب،
    در این برهه حساس تاریخی، هر اقدام شجاعانه و موثری که برای جلوگیری از جنایات رژیم آپارتاید صهیونیستی انجام دهید در اذهان مردم جهان و در تاریخ ثبت خواهد شد. اقدام دیگر این است که از دبیرکلی استعفا دهید تا حداقل در ادامه این جنایات شریک نباشید.


    دکتر سیدعلیرضا مرندی
    رییس فرهنگستان علوم پزشکی
    جمهوری اسلامی ایران
    25 آبان 1402 هجری شمسی

  • سید علیرضا مرندی صفحات 382-383

    عالیجناب آنتونیو گوترش،
    همانطور که می دانید رژیم استعماری آپارتاید در اقدامی جنایتکارانه و بی سابقه دستور محاصره کامل غزه را صادر کرده است. تمام منابع آب و برق و همچنین ورود غذا و دارو به غزه را قطع کرده است. در همین حال، در این شرایط حاد، زنان و کودکان بی دفاع فلسطینی از طریق بمباران کورکورانه و گسترده ساختمان های مسکونی قتل عام می شوند. این رفتار جنایتکارانه در میان سکوت سازمان های حقوق بشر تحت کنترل غرب، به ویژه سازمان های وابسته به سازمان ملل، صورت می گیرد.
    عالیجناب، مسیولیت شما به عنوان دبیرکل سازمان ملل متحد، شما را از نظر قانونی و اخلاقی مسیول فراهم کردن مسیر امن برای انتقال کمک های پزشکی و معالجه جمعیت بی دفاع و مظلوم فلسطین می کند. بدیهی است که پاسخ شما به این جنایات وحشیانه رژیم اسراییل در تاریخ ثبت خواهد شد.
                                                                                                                                              دکتر سیدعلیرضا مرندی
                                                                                                                       رییس فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران
                                                                                                                                               18 مهر 1402 هجری شمسی

  • فائزه نظری رباطی، محمد صادقی، زهرا عسگری، اعظم بذر افشان، سارا مهرابی، زهرا عرب بدوی، فهیمه صفی زاده، رضا ملک پور افشار، علی اکبر حقدوست، زهره خشنود* صفحات 384-390
    زمینه و هدف

    خروج فرا سرمایه های فکری در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته است. افراد خبره کشورها در زمانی که به مرحله تولید می رسند با ترک کشور، توانایی فکری و اقتصادی خود را به کشورهای مقصد منتقل می کنند. یکی از راهکارهای کاهش خسارت های ناشی از این پدیده، چرخش مغزها است. مطالعه حاضر با هدف بررسی راهبردهای تقویت چرخش مغزها و جذب نخبگان در نظام سلامت انجام شده است.

    روش

    مطالعه حاضر به صورت مرور میدانی انجام شد. جستجو و تحلیل با استفاده از دستورالعمل پریزما انجام گرفت. محتوای مقالات از طریق تحلیل محتوا به روش تماتیک با استفاده از نرم افزار MAXQDa20 آنالیز شد. تمامی مطالب مرتبط به مفهوم مورد نظر در مقاله ها کددهی شدند، سپس، براساس ارتباط مفهومی در طبقات فرعی و زیر طبقات قرار و در نهایت در طبقات اصلی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتیجه اولیه جستجوی مقالات 2574 مقاله بود. پس از حذف موارد تکراری، 675 مورد به دلیل غیرمرتبط بودن و 13 مقاله به دلیل عدم دسترسی به متن کامل حذف شد و 33 مقاله برای تحلیل استفاده شد. بعد از خلاصه سازی کدها در 13 زیر طبقه و 3 طبقه اصلی قرار گرفتند که شامل 1- اصلاحات حاکمیتی- سیاست گذاری کلان، 2- تقویت و اصلاح سیاست های دانشگاهی، 3- راهبردهای فرهنگی- اجتماعی می باشند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد کشور ایران می تواند به چرخش مغزها توجه بیشتری کند و از سرمایه فکری ایرانیان خارج از کشور به میزان بیشتری استفاده کند. این زمانی محقق می شود که برای تقویت زمینه ارتباطی و فرهنگ سازی نقشه راه مدونی تنظیم، مصوب و اجرا شود.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشتی، کارکنان بهداشت و درمان، مهاجرت انسانی، نخبگان، نیروی کار بهداشت و درمان
  • محمدعلی جوادی، شیما طباطبایی*، حسن قاضی زاده هاشمی، محمدمهدی صدوقی، خلیل قاسمی فلاورجانی، مسعود ناصری پور، محمدرضا اکبری، محمود جباروند، شاهین یزدانی، ساره صافی، غلامرضا خاتمی نیا، مجید فروردین، مجید ابریشمی صفحات 391-400
    زمینه و هدف

    توسعه آموزش فلوشیپ، به دلیل نقش دانش آموختگان در ارایه خدمات پیشرفته، از سیاست های راهبردی است. هدف این پژوهش، ارزیابی همه جانبه وضعیت موجود آموزش فلوشیپ چشم پزشکی در ایران است.

    روش

    این آینده پژوهی کیفی با روش تحلیل تماتیک صورت پذیرفت. یازده نفر از مطلعین کلیدی در زمینه توسعه آموزش فلوشیپ چشم پزشکی به صورت هدفمند انتخاب شدند و در اسفند 1401، طی یک جلسه پنل به بحث متمرکز پرداختند.

    یافته ها

    در این مقاله، ارزیابی خبرگان در دو محور نقاط قوت و چالش ها، در قالب 23 درون مایه اصلی و 65 درون مایه فرعی ارایه می شود. 7 درون مایه اصلی نقاط قوت، شامل: سیاست گذاری موفق در آموزش چشم پزشکی، نظام مندی آموزش فلوشیپ، اثربخشی آموزش فلوشیپ چشم پزشکی، افزایش انگیزه رشد آکادمیک، توانمندسازی استادان، بهبود دسترسی به خدمات پیشرفته، کنترل انجام جراحی هایی که از نظر اندیکاسیون پرسش برانگیز هستند. 16 چالش اصلی عبارتند از: کیفیت پایین آموزش بعضی مراکز، عدم جامعه نگری، ضعف اخلاق حرفه ای، وضع نامناسب تحقیقات، ناکارآمدی نظام نظارتی، فقدان نظام موثر برنامه ریزی نیروی انسانی، عدم آینده نگری، عدم جامع نگری، ناکارآمدی نظام متمرکز پذیرش، ظرفیت نامتعادل، تیترگرایی برای درآمدزایی، اجتناب از انجام جراحی پرخطر، انجام جراحی چشم در زمینه غیر از فلوشیپ خودشان، تعرفه های غیرجذاب، توزیع نامناسب تجهیزات، نبود زیرساخت تکنولوژیکی نوین.

    نتیجه گیری

    براساس اجماع خبرگان، برنامه ریزی آینده نگرانه، برای حفظ دستاوردها، رفع چالش ها و ارتقای این دوره ها در راستای دورنمای مطلوب، موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، پیش بینی آینده، توسعه برنامه، چشم پزشکی، سیاست بهداشت
  • مهدی افشاری* صفحات 401-410
    زمینه و هدف

    شناسایی چالش های موجود بر سر راه فعالیت های تحقیقاتی در کشور، نقش مهمی در ارتقاء کمی و کیفی پژوهش خواهد داشت.

    روش

    پایگاه هایMagiran, SID, Pubmed, Google scholar برای شناسایی مستندات مربوط به چالش های پژوهش در دانشگاه های علوم پزشکی مورد جستجو قرار گرفت. مطالعات مرتبط با بررسی متن کامل مقالات انتخاب و دیدگاه های ذی نفعان در خصوص چالش های پژوهش در حیطه های مختلف مالی، سازمانی، فردی، علمی، فرهنگی و فرآیندی و همچنین عوامل موثر بر چالش ها استخراج شد. پس از ارایه گزارش حاصل در کمیته خبرگانی شامل اعضای فرهنگستان علوم پزشکی کلان منطقه هشت در کرمان، نقطه نظرات آنها جمع آوری، جمع بندی و در کنار مستندات مطالعه در تحلیل نهایی مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج 41 مطالعه مرور شده نشان داد که موانع سازمانی و مالی در راس چالش های پیش روی پژوهش در دانشگاه ها به ویژه دانشگاه های بزرگ و در همه ادوار گذشته تا حال، قرار داشت، حال آنکه موانع علمی و ماهیتی کمتر از سایر موانع گزارش شده بود. اعضای هییت علمی و کارکنان پژوهشی بیشتر با موانع مالی روبرو بودند در حالیکه موانع سازمانی چالش های مهمتری برای دانشجویان به حساب می آمد. چالش های پژوهشی در دانشگاه ها با عوامل مختلفی به ویژه رتبه علمی و مدرک و رشته تحصیلی ذی نفعان مرتبط بود.

    نتیجه گیری

    توجه ویژه مسیولان و سیاست گذاران کشور به چالش های ذکر شده در گذشته و نیز بررسی چالش های جدید و عوامل موثر بر آنها نقش مهمی در رفع موانع پژوهشی و ارتقای شاخص های تحقیقات خواهد داشت.

    کلیدواژگان: استانداردهای پژوهش، ایران، پزشکی
  • سید مجتبی عقیلی*، یگانه پرازده، انسیه بابایی صفحات 411-417
    زمینه و هدف

    در زمان بروز بحران به ویژه بیماری همه گیر، کودکان به احتمال بیشتری دچار مشکلات روانشناختی می شوند. این پژوهش با هدف، بررسی رابطه بین همه گیری کرونا با کیفیت خواب و تکانشگری و سلامت روانی کودکان مقطع ابتدایی انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش، همه دانش آموزان مقطع ابتدایی ناحیه دو شهر کرج در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. در این پژوهش 377 دانش آموز براساس فرمول کوکران، به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها پرسشنامه های همه گیری ناشی از ویروس کرونا سازمان جهانی بهداشت (2020)؛ کیفیت و عادات خواب کودک اوونز و همکاران (2000) و مقیاس تکانش گری کودکان هیرسچفیلد (1965) بود. داده های پژوهش با همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و استفاده از نرم افزار spss نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، بین همه گیری کرونا با کیفیت خواب، تکانشگری و سلامت روانی دانش آموزان مقطع ابتدایی رابطه معنادار وجود دارد (05/0 < P).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت هر چه میزان محدودیت های ناشی از همه گیری ویروس کرونا بیشتر باشد، عادت های منفی خواب، تکانشگری افزایش یافته و سلامت روانی دانش آموزان کاهش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: رفتار تکانشی، سلامت روان، کروناویروس ها، کیفیت خواب
  • سعیده موسوی، رسول محمدجعفری* صفحات 418-424
    زمینه و هدف

    در اسلام به روابط اجتماعی میان انسان ها توصیه های فراوانی شده است. از مهمترین این روابط، برقراری ارتباط سازنده افراد جامعه با بیمار است؛ زیرا در زمینه سازی برای توان یابی و درمان بیمار موثر است.

    روش

    این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و با تحلیل مفهومی و اسنادی صورت گرفت. گزاره هایی که بر وظایف اخلاقی افراد جامعه از منظر روایات دلالت دارند، جمع آوری، تدوین و تبیین شده است.

    یافته ها

    طبق روایات، وظایف اخلاقی افراد جامعه در سه حوزه به دست آمد: 1) کادر درمان؛ 2) پرستاران و مراقبان بیمار؛ 3) عیادت کنندگان.

    نتیجه گیری

    کادر درمان با رعایت وظایف اخلاقی خود موجب آرامش بیمار شده و زمینه تسریع در فرایند درمان را فراهم می کنند. پرستاران و مراقبان، باید نا آرامی های بیمار را با محبت تحمل کرده و در روند درمان او تلاش کنند. عیادت کنندگان با عیادت خود برای بیمار، آرامش و امید را به ارمغان می آورند، همچنین با آگاهی از نیازهای بیمار در رفع آن ها تلاش می کنند. عیادت کنندگان به هنگام عیادت از بیمار موظف هستند آدابی را رعایت کنند که عبارتند از: رعایت زمان عیادت، همنشینی کوتاه مدت، مهربانی با بیمار، دعا برای بیمار، عیادت از کسی که به عیادت نیامده، عیادت از بیماران مختلف، امساک نزد بیمار و آهسته حمد گفتن.

    کلیدواژگان: بیمار، تعهدات اخلاقی، روابط پرستار- بیمار، روابط حرفه مند- ملاقات کنندگان بیماران
  • زهرا منبری، کیومرث کریمی*، یحیی یاراحمدی صفحات 425-432
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی رفتارهای غیرمولد تحصیلی بر دشواری تنظیم هیجان، خودنظم جویی و خودپنداره تحصیلی دانشجویان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که 30 نفر داوطلب به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان گرتز و رویمر (2004)، خودنظم جویی تحصیلی بوفارد و همکاران (1995) و خودپنداره تحصیلی لیو و وانگ (2005) جمع آوری شد. گروه آزمایش 10 جلسه 75 دقیقه ای (هر هفته 2 جلسه) تحت بسته آموزشی مبتنی بر رفتارهای غیرمولد تحصیلی قرار گرفت و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده های آماری با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره و با نرم افزار SPSS نسخه 23 صورت گرفت. سطح معناداری آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری بین پس آزمون گروه آزمایش و گواه در دشواری در تنظیم هیجان، خودنظم جویی تحصیلی و خودپنداره تحصیلی دانشجویان وجود دارد (001/0p<).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش می توان گفت بسته آموزشی مبتنی بر رفتارهای غیرمولد تحصیلی روش مداخله ای مناسبی برای بهبود دشواری در تنظیم هیجان و ارتقای خودنظم جویی تحصیلی و خودپنداره تحصیلی دانشجویان است.

    کلیدواژگان: آداب دانشگاهی، تنظیم هیجانی، خودتنظیمی هیجانی، خودپندار
  • فرزاد دهقانی*، احمد ربانی خواه، محمد علیمحمدی صفحات 433-439
    زمینه و هدف

    سلامت معنوی یکی از چهار بعد سلامت انسان است که به سبب حاکمیت بر ابعاد سلامت روانی، اجتماعی و جسمی، نقش مهمی در تامین سلامت انسان دارد. شناخت دقیق مولفه های آن نقش تعیین کننده ای در ارتقاء، بازیابی و تثبیت سلامت معنوی دارد. یکی از عوامل کلیدی در وصول به سلامت معنوی مفهوم بنیادین اخلاص است. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به سوالات زیر است: فرآیند اثرگذاری اخلاص بر سلامت معنوی چگونه است؟ ارتقاء و تقویت سلامت معنوی با محوریت اخلاص چه اثراتی در پی دارد؟

    روش

    پژوهش حاضر با ابزار گردآوری اسنادی-کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی و سطح تحلیل معناشناسی ساختارگرا و تاکید بر روابط همنشینی به سرانجام رسیده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که مکانیسم وصول به سلامت معنوی کامل با پالایش کننده «اخلاص» به ترتیب و نظم طولی عبارت از عبودیت، داشتن قدرت و بصیرت، تمرکز ویژه بر معاد، خالص شدن برای خداوند و در نهایت به مقام «المصطفین الاخیار» رسیدن است. بر پایه این یافته ها، مکانیسم تبدیل نفاق به ایمان ابتدایی با پالایش کننده اخلاص عبارت است از توبه، اصلاح عمل، تمسک به خداوند، خلوص دین برای خداوند و در نهایت ایمان ابتدایی است. با گذر از مرحله «مخلص» و کاربست اخلاص در تمام نیات، افکار و اعمال سلامت معنوی کامل با مفهوم «مخلص» حاصل می شود.

    نتیجه گیری

    مرز فارق سلامت معنوی قرآنی با مکاتب دیگر، ضریب خوردن اخلاص در روابط چهارگانه انسان و در نهایت در پرتو اخلاص، داشتن قلب سلیم و رسیدن به حیات طیبه است.

    کلیدواژگان: اخلاص، اسلام، جنبه های قرآنی سلامتی، معنویت
  • سید کمال الدین میرکریمی*، لیلا فاضلی عارف صفحات 440-447
    زمینه و هدف

    مطالعات بیانگر کاهش فعالیت بدنی در اغلب جوامع به خصوص کشورهای درحال توسعه و جامعه زنان می باشند؛ بنابراین مطالعه حاضر باهدف بررسی وضعیت فعالیت بدنی زنان چاق یا دارای اضافه وزن مراجعه کننده به مطب خصوصی تغذیه در شهر گرگان و با استفاده از الگوی اکولوژیکی اجتماعی انجام شد.

    روش

    بررسی حاضر، از نوع مقطعی با رویکرد توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 200 زن چاق یا دارای اضافه وزن مراجعه کننده به مطب خصوصی تغذیه انجام شد. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود. از پرسشنامه 3 قسمتی شامل اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه بین المللی فعالیت بدنی (IPAQ) و سازه های الگوی اکولوژیکی- اجتماعی استفاده شد. برای تحلیل داده ها، از آزمون های توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون های استنباطی آنووا یکطرفه، ضریب همبستگی پیرسون و توکی استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات فعالیت بدنی هفتگی در زنان مورد مطالعه، 3/1027 ± 29/2057 MET- دقیقه در هفته بود. سازه های منافع درک شده (039/0= P)، خودکارآمدی درک شده (047/0= P) و محیط فیزیکی (031/0= P)، سازه های موثر در انجام فعالیت بدنی متوسط بودند. درحالی که در فعالیت بدنی شدید، علاوه بر سازه های فوق، سازه حمایت دوستان (017/0= P) نیز تعیین کننده بود.

    نتیجه گیری

    ارتقاء وضعیت خود کارآمدی افراد و همچنین فراهم ساختن امکان دسترسی افراد به محیطی امن جهت انجام فعالیت های بدنی، می تواند در جهت ارتقاء سازه های مدل از قبیل موانع درک شده و محیط فیزیکی مفید و سودمند باشد.

    کلیدواژگان: اضافه وزن، کارآمدی، کشورهای درحال رشد، ورزش
  • احسان مصطفوی*، حسین ملک افضلی، فاطمه بردستانی، کاظم محمد، پرویز کمالی صفحات 448-452

    در راستای پاس داشت استادان و پیشتازان عرصه علم که بی شک در اعتلای دانش و خدمت بی دریغ به میهن نقش آفرینی کرده اند، لازم است زندگی نامه و شخصیت ایشان به صورت مستند منتشر شود تا در تاریخ کشور ثبت و الگویی جاودان برای نسل های بعد باشند.
    در این مقاله با مرور زندگی دکتر وارتگس نهاپتیان، پزشک و متخصص آمار زیستی، بنیان گذار رشته آمار زیستی در ایران، به بررسی تاثیر ایشان در حوزه سلامت کشور با تاسیس گروه آمارزیستی و اپیدمیولوژی دانشگاه تهران پرداخته شده است. اطلاع از تالیفات ارزشمند و خدمات دکتر وارتگس نهاپتیان در حوزه آمار زیستی می تواند برای جامعه علمی ایران ارزشمند و درس آموز باشد.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، ایران، آمار زیستی، تاریخ پزشکی
  • مصطفی قانعی، امیر جویا طلایی، حامد صاحبی، فاطمه اخوان انوری، حسین رستگار* صفحات 453-462
    زمینه و هدف

    با پیشرفت فناوری های هوش مصنوعی در حوزه سلامت، اثرات مثبت آن بر بهبود شاخص های بهداشتی و درمانی افزایش یافته است. این تحقیق به بررسی نقش هوش مصنوعی، به ویژه بر پایه یادگیری ماشینی، در بهینه سازی فرآیندها و روندهای مراقبتی می پردازد.

    روش

    این مطالعه به عنوان یک مرور توصیفی طراحی شده است. برای این منظور، جستجوی گسترده ای در پایگاه های معتبر علمی از جمله Pubmed، Web of Science، و Scopus صورت گرفته است. جستجو با استفاده از معادل انگلیسی کلیدواژه هایی مانند «اینترنت اشیاء پزشکی»، تلفیق هوش مصنوعی با «مولکول های زیستی»، «دیابت»، «سرطان»، و «جراحی رباتیک» انجام شده است. مقالات یافت شده در حدود 92 مقاله بودنده است که 40 مقاله مرتبط با پژوهش انتخاب شد.

    یافته ها

    این مطالعه نشان می دهد که استفاده از هوش مصنوعی در حوزه سلامت، شامل تشخیص بیماری، پیش بینی های بالینی، مدیریت بهتر بیمارستان ها و بهینه سازی منابع، رو به افزایش است این روند به افزایش کارایی و ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی منجر می شود، بااین حال، چالش هایی نیز وجود دارد.

    نتیجه گیری

    فناوری های هوش مصنوعی به عنوان نقاط عطف فناورانه در حوزه سلامت شناخته شده اند که نه تنها به اصلاح و بهبود فرآیندهای درمانی کمک می کنند، بلکه در زمینه هایی مانند نظارت بر علایم حیاتی و جراحی نیز موثرند. با وجود چالش هایی مانند ناهمگونی و مدیریت داده ها، توانایی این فناوری ها در پیش بینی بیماری ها چشم انداز مراقبت های بهداشتی را تغییر داده است. موفقیت در این زمینه نیازمند رویکردهای چند رشته ای، آینده نگر و استراتژی های خردمندانه است.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشتی، تکنولوژی زیست پزشکی، فراگیری ماشینی، هوش مصنوعی
  • محمدصادق حسنوند*، ساسان فریدی، کاظم ندافی، رضا بیات، محمد خانی زاده، فاطمه مومنی ها، عادل مکمل صفحات 463-471
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر برای بررسی وضعیت ذرات معلق (PM2.5) هوای شهر تهران طی سال های 1390 تا پایان 1401 طراحی شده است.

    روش

    داده های ساعتی غلظت ذرات معلق (PM2.5) هوای شهر تهران از تمامی ایستگاه های پایش کیفیت هوا متعلق به سازمان حفاظت محیط زیست و شرکت کنترل کیفیت هوا مورد بررسی قرار گرفت. اثرات این آلاینده هوا بر سلامت شامل تعداد موارد مرگ منتسب توسط نرم افزارهای BenMAP-CE و آخرین ویراست AirQ+ برآورد شد. همچنین هزینه های اقتصادی مرتبط با سلامت با استفاده از رویکرد ارزش آماری زندگی محاسبه شده است.

    یافته ها

    وضعیت غلظت ذرات معلق (PM2.5) هوای شهر تهران طی 12 سال مورد بررسی (از سال 1390 تا پایان 1401) همواره با استانداردها فاصله بسیار زیادی داشته است (تقریبا 5 الی 8 برابر مقادیر سالیانه رهنمود جدید سازمان جهانی بهداشت و 5/2 (دو و نیم) الی 5/3 (سه و نیم) برابر استاندارد ملی) و شهروندان تهرانی مواجهه بالایی با این عامل خطر سرطان زا داشته اند. تعداد موارد مرگ منتسب به PM2.5 هوای آزاد در شهر تهران در سال 1401 به حدود 9241 (9647-8583) مورد مرگ در افراد بالای 25 سال رسیده است. همچنین خسارات اقتصادی ناشی از موارد مرگ منتسب به PM2.5 هوای آزاد در شهر تهران در سال 1401 حدود 5/2 (دو و نیم) میلیارد دلار برآورد شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به وضعیت نامطلوب کیفیت هوا در شهر تهران، برنامه ریزی و اجرای برنامه های علمی و عملی برای کاهش غلظت آلاینده های هوا در این شهر یک نیاز حیاتی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: آلاینده های هوا، آلودگی هوا، ذرات معلق، عوامل خطر
  • حمید مقدسی*، سید شهاب الدین صدر صفحات 472-479
    مقدمه و هدف

    برنامه ریزی برای افراد کم توان موجب اطمینان یافتن از توجه به نیازهای ایشان، اهمیت قایل شدن برای آنها، ایجاد فرصت های برابر برای دستیابی به مزایای اقتصادی- اجتماعی و به طورکلی رفع تمایزات بهداشتی و تحقق عدالت بهداشتی است.
    «تدوین برنامه جامع مراقبتی، حمایتی برای جانبازان و جامعه کم توانان کشور با هدف ارتقاء سلامت و توانمندسازی آنان» به عنوان زیر سیاست سوم از سیاست هشتم نظام سلامت کشورمورد تاکید مقام معظم رهبری در سال 1393 است.

    روش

    این مطالعه از نوع کاربردی و کمی کیفی است. برای تدوین برنامه علاوه بر مطالعه متون مربوط به وضعیت موجود داخلی و خارجی در مورد افراد کم توان؛ از 30 نفر از افراد دارای کم توانی های مختلف، و 20 نفرازجانبازان درباره مشکلات و خواسته های ایشان پرسش شد. همچنین برای به دست آوردن اجزای برنامه شامل: راهبردها؛ اقدامات؛ شاخص ها، مدت برنامه و تعداد فازهای آن از طریق بارش افکار و پرسش از 15 نفرازخبرگان و دارای مسیولیت های مهم مدیریتی حوزه توانبخشی اقدام شد.

    یافته ها

    برنامه پیشنهادی در دو فاز سه ساله طراحی شد و شامل 5 راهبرد و 24 اقدام می باشد. راهبردهای برنامه شامل: دیده شدن در جامعه، ایجاد شبکه شبکه های افراد کم توان، به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات، توانبخشی جامعه محور و تضمین اجرای قوانین و رعایت حقوق کم توانان است.

    نتیجه گیری

    افراد کم توان فرزندان بسیار عزیز جامعه هستند و می بایست مورد توجه ویژه از حیث حمایت و توان افزایی قرار بگیرند. وجود برنامه حمایتی برای افراد کم توان کشور و اجرای آن به عنوان یک عامل محرک و اثربخش موجبات رشد و تعالی جامعه و رونق اقتصادی را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: از کار افتادگان (کم توان)، توانبخشی، جانبازان، حمایت اجتماعی
  • طیبه جهانگیر، منصوره تجویدی، فاطمه محمدی شیرمحله *، ناهید دهقان نیری صفحات 480-486
    زمینه و هدف

     زایمان طبیعی بعداز سزارین می تواند از تکرار سزارین و عوارض متعدد ناشی از ان پیشگیری کند لذا این پژوهش با هدف بررسی تبیین تجارب زیسته و عملکرد روانی این مادران انجام شد.

    روش

     این پژوهش با رویکرد کیفی از نوع پدیدارشناسی هرمنیوتیک انجام شد. مشارکت کنندگان 17 زن با سابقه زایمان طبیعی پس از سزارین بودند که به صورت هدفمند از بین زنان بیمارستان ها و مراکزدرمانی تهران، کرج، مشهد و قم انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مصاحبه بدون ساختار بود که فرآیند تکمیل و اتمام مصاحبه ها تا زمان دستیابی به اشباع ادامه یافت. برای جمع آوری و تحلیل داده ها از الگوی هفت مرحله ای دیکلمن و همکاران استفاده شد.

    یافته ها

     درتحلیل داده ها، مضمون اصلی، رشد پس از آسیب که نشان دهنده ارتقاء عملکرد روانی است؛ شناسایی شد. این مضمون به وسیله پنج زیر مضمون ادراک تهدید و استفاده از راهبردهای مقابله ای کارآمد، جایگزینی هویت موفق به جای هویت شکست خورده، فهم تجارب و تقویت باورهای معنوی، توسعه و بهبود روابط عاطفی بین فردی وتقویت باورهای خودکارآمدی شکل گرفت.

    نتیجه گیری

     از تحلیل داده ها چنین استنباط شد که زنان دارای زایمان واژینال پس از سزارین با استفاده از سرمایه های فردی و اجتماعی در مبارزه با موانع ذهنی و چالش های درونی و بیرونی زایمان طبیعی بعد از سزارین توانستند با موفقیت از عهده آن برآیند و به سطح بالاتری از عملکرد روانی و تغییرات مثبت در شناخت و هیجان و بعد هم رفتار نایل آیند.

    کلیدواژگان: رشد روانی پس از سانحه، زایمان طبیعی، سزارین، سلامت روان، سلامت زنان
  • سیده حنانه حسین زاده مقدس، سمیه ولی زاده، فاطمه اخوان انوری، مصطفی قانعی، حسین رستگار * صفحات 487-494
    زمینه و هدف

     محصولات زیست دارویی با اهمیت راهبردی و ارزش افزوده قابل توجه دولت ها و سرمایه گذاران جهانی شده اند. در مسیر علمی ایران، تحقق سه درصد از بازار جهانی تا سال 1404 هدف گذاری شده است که نیازمند استراتژی های هدفمند است.

    روش

     این تحقیق از یک رویکرد ترکیبی متشکل از اجزای کمی و کیفی استفاده می کند. به صورت کمی، آمارهای رسمی سالانه اداره غذا و دارو تجزیه وتحلیل شده تا روند رشد تولید داخلی داروهای زیستی و واردات ارزیابی شود. مرحله کیفی شامل مصاحبه های نیمه ساختاری با 25 کارشناس صنعتی است.

    یافته ها

     بررسی ها نشان می دهد که پیشرفتی مداوم به سوی اهداف تعیین شده وجود دارد و 3/68 درصد رشد نسبت به بازار جهانی حاصل شده است که نمایانگر 5/0 درصد از هدف سه درصدی سال 1404 می باشد.

    نتیجه گیری

     این نتیجه نشان می دهد چالش ها پابرجا هستند و تحقق این هدف تعیین شده را محدود می سازد. غلبه بر این موانع و اجرای راه حل های پیشنهادی برای شتاب بخشیدن به پیشرفت لازم است . این پژوهش پیش بینی می کند که ایران با غلبه بر این موانع و تضمین سه درصد از بازار جهانی زیست داروها را به خود اختصاص خواهد داد.

    کلیدواژگان: فراورده های بیولوژیکی، آینده پژوهی، تکرارپذیری نتایج پژوهش
  • خلیل علی محمدزاده* صفحات 495-496
  • مونا پورقادری، مرتضی عبداللهی، آناهیتا هوشیار راد* صفحات 497-499
  • شکیبا پوراسد شهرک، زیبا تقی زاده* صفحات 500-502
  • سیاوش مرادی، آیین محمدی*، حوریه محمدی کناری صفحات 503-504
|
  • Pages 376-378

    All governments should plan and for the comprehensive health of all people. For this purpose, in this documentary, the most important priorities of the health system have been emphasized: Addressing social determinant of health, development of health equity, correct and accurate implementation of all clauses of the general health policies, and collaboration between all relevant departments.

    Keywords: Delivery of Health Care, Health Equity, Policy Making, Social Determinants of Health
  • Seyed Alireza Marandi Pages 379-380

    11 Oct. 2023
    Professor Richard Horton,
    Editor-in-Chief of the Lancet Medical Journal

    Palestine-never forget
    Following the publication of your article on September 16, 2023 in the Lancet entitled "Mahsa Amini - never forget," which contained completely false information about the death of a citizen of this country as well as health care personnel, doctors and specialists of our country have written a response. I sent it to you on the 18th of September for publication, but you did not respond. Now that I am writing a second letter for the scientific medical journal Lancet, the world is witnessing the unprecedented crime of the racist settler apartheid regime against the defenseless people of Palestine. I am writing this for you, which, unlike your undocumented article, is based on numerous documents and is completely verifiable. My evidence consists of hundreds of videos and written observations of thousands of people who have documented the crimes of this colonial regime against the Palestinian people over the years. In this article, I list some of the crimes of the Zionist regime that have been carefully recorded in history. I do this because you have ignored everything that has happened over past decades, and not a single word has been written about these crimes against humanity in your magazine. However, there is no doubt that the scientists and people of Iran and the world will not forget these crimes.
    I will review some of the crimes of the regime based on last year's statistics:
    1300 Palestinian villages destroyed since 1948.
    800,000 people out of a population of 2.5 million displaced from Palestinian villages.
    70 mass killings since the occupation (Sabra and Shatila, etc.).
    More than 15,000 Palestinian martyrs since the occupation.
    6.7 million Palestinian refugees across the world.
    28.7 percent of Palestinian refugees live in 58 camps. 10 camps in Jordan, 9 camps in Syria, 12 camps in Lebanon, 19 camps in the West Bank, and 8 camps in the Gaza Strip.
    2 thousand martyrs and 10 thousand wounded just in the 51-day war.

    As this article is being written, Gaza is under the complete siege of the apartheid regime, and children, women, and defenseless people are continuously and blindly being bombed. Thousands of children, women, and men have been killed or injured. The regime has also cut off water and electricity, and the entry of any kind of aid, including food, medicine, and medical equipment, into Gaza is prohibited. I hope Lancet medical magazine, by including my letter as the president of the Iranian Academy of Medical Sciences, will record this unique tragedy and crime of the century, which continues amidst the silence of the western scientific and medical community. If you choose not publish, be sure that your indifference will be recorded in history.
                                                                                                       Yours sincerely,
                                                                                              Seyed Alireza Marandi, M.D.
                                                                                      President Academy of Medical Sciences

  • Seyed Alireza Marandi Page 381

    His Excellency, Antonio Guterres,
    During the past forty days, the countries of the world have witnessed the great crime of the Zionist apartheid regime, which may be unprecedented in history. The unique nature of this catastrophe is that defenseless children, women and men are completely surrounded in their own land and in a very small area and are bombarded with all kinds of bombs and weapons of mass destruction in front of the eyes of billions of people across the world. Residential buildings, hospitals, schools, and refugee camps in this small piece of land have been destroyed by bombs equivalent to more than several atomic bombs that the criminal American regime used against Japanese citizens in Hiroshima. So far, the bombings has left more than 12,000 dead, more than 5,000 of whom were children and more than 3,000 were defenseless women, and more than 30,000 people who are besieged in their land have been severely injured. All these have taken place as access to water, electricity, food, and medicine has been cut off by the criminal Zionist regime for these oppressed people. Doctors and medical staff do not have any safe places left to treat the injured either.
    Your Excellency,
    These unique historical crimes are all happening as you are the representative of the countries of the world as the head of the United Nations, and it is unfortunate that you have not taken any effective measures to prevent these crimes. These dark days will be recorded in history. The least you can do is to stand among the oppressed and helpless people of Gaza and on behalf of the international community order international aid to be sent to Gaza. Doctors across the world, with the support of UN forces, are ready to go by land, sea, and air to Gaza and treat these oppressed people. 
    Your Excellency,
    At this critical historical moment, every fearless and effective action you take to prevent the crimes of the Zionist apartheid regime will be recorded in the minds of the people of the world and in history. Another course of action is for you to resign as the Secretary General, so that at least you will not be complicit in the continuation of these crimes.


    Yours sincerely,
    Seyed Alireza Marandi, M.D.
    President Academy of Medical Sciences
    Islamic Republic of Iran
    16 Nov.2023

  • Seyed Alireza Marandi Pages 382-383

    His Excellency, Antonio Guterres,
    Excellency,
    As you know, in a criminal and unprecedented act, the colonial apartheid regime has ordered the complete siege of Gaza. It has cut off all water and electricity supplies as well as the entry of food and medicine into Gaza. Meanwhile, under these extreme circumstances, defenseless Palestinian women and children have been massacred through the relentless carpet bombing of residential buildings. This criminal behavior is taking place amidst the silence of Western controlled human rights organizations, especially those affiliated to the United Nations.
    Your Excellency, Your responsibility as the Secretary General of the United Nations makes you legally and morally responsible to provide a safe path for the transfer of medical assistance and the treatment of a defenseless and oppressed Palestinian population. It is obvious that your response to these barbaric crimes of the Israeli regime will be recorded in history.

                                                                                                                                                             Yours sincerely,
                                                                                                                                                              Seyed Alireza Marandi, M.D.
                                                                                                                          President Academy of Medical Sciences Islamic Republic of Iran
                                                                                                                                                                         10 Oct. 2023

  • Faezeh Nazari Robati, Mohammad Sadeghi, Zahra Asgari, Azam Bazrafshan, Sara Mehrabi, Zahra Arabbadvi, Fahimeh Safizadeh, Reza Malekpour Afshar, Ali Akbar Haghdoost, Zohreh Khoshnood* Pages 384-390
    Background

    The emigration of intellectual capital has grown significantly in recent years. When the experts of the countries reach the production stage, by leaving the country, they transfer their intellectual and economic ability to the destination countries. One of the ways to reduce the damage caused by this phenomenon is brain rotation. The current study was carried out with the aim of investigating strategies to strengthen the circulation of brains and attract elites in the health system.

    Methods

    The present study was conducted as a scoping review. Search and analysis was done using Prisma protocol. The content of articles was analyzed through content analysis in thematic method using MAXQDa20 software. All the contents related to the desired concept were coded in the articles, then, based on the conceptual connection, they were placed in subcategories and categories, and finally they were placed in the main categories.

    Results

    The initial result of the article search was 2574 articles. After removing duplicate items, 675 items were removed due to being unrelated and 13 articles were removed due to lack of access to the full text, and 33 articles were used for analysis. After summarizing, the codes were placed in 13 subcategories and 3 main categories, which include 1- governance reforms - macro policy making, 2- strengthening and reforming university policies, 3- cultural and social strategies.

    Conclusion

    The findings show that Iran can pay more attention to the rotation of brains and use the intellectual capital of Iranians abroad to a greater extent. This will be achieved when a written road map is prepared, approved and implemented to strengthen communication and culture.

    Keywords: Delivery of Health Care, Elite, Health Personnel, Health Workforce, Human Migration
  • Mohammad Ali Javadi, Shima Tabatabai*, Hassan Hashemi, Mohammad-Mehdi Sadoughi, Khalil Ghasemi Falavarjani, Masood Naseripour, Mohammad Reza Akbari, Mahmoud Jabbarvand, Shahin Yazdani, Sare Safi, Gholamreza Khataminia, Majid Farvardin, Majid Abrishami Pages 391-400
    Background

    Development of Fellowship Education is constantly one of the strategies of medical education policy makers because of the key role of graduated fellowships in advanced health care. This study aimed to comprehensively analyzes the current status for Ophthalmic Fellowship Education in Iran.

    Methods

    In this applied qualitative foresight study, using purposive sampling, eleven experts and key informants of Iran’s Ophthalmic Fellowship Education, selected, and invited to participate in a panel of experts. A panel meeting for focused discussion was held on February2023. The data analyzed by thematic approach.

    Results

    The identified strength points and challenges are presented in 23 main themes, and 65 subthemes. The seven main themes for strengths included, systematic management, successful policies in ophthalmology education, effectiveness of fellowship programs, increasing motivation for academic growth, faculty empowerment, improving access to advanced services, avoiding procedures with questionable indications.
    Sixteen themes for challenges included: low educational quality in some centers, lack of community based education, weak professional ethics, low quality of research, lack of comprehensiveness, lack of futuristic approach in developing fellowships, lack of workforce planning, ineffective evaluation system , ineffective centralized admission system, unbalanced admission capacity, receiving fellowship degree to make extra income, performing ophthalmic procedures not related to their fellowship fields , refuse to operate high risk ophthalmic procedures, unattractive Tariffs, regional disparity of medical resources, shortage of advanced technological infrastructures.

    Conclusion

    Based on experts’ consensus, forward-looking planning is effective in order to maintain the achievements, solve the challenges and improve these courses in line with the desired perspective.

    Keywords: Forecasting, Health Policy, Ophthalmology, Program Development, Medical Education
  • Mahdi Afshari* Pages 401-410
    Background

    Identifying the challenges of research activities in the academic atmosphere of the health systems, plays an important role in qualitative and quantitative promotion of research in this era.

    Methods

    Studies investigating the research barriers in the medical universities of Iran were identified through a comprehensive search from national and international databanks such as: Magiran, SID, Pubmed, Google scholar search engine and were selected after investigation of titles, abstracts and full texts. Required information including different research challenges from the viewpoint of financial, organizational, individual, scientific and cultural aspects together with different related factors were extracted from the selected studies. In addition, the results of the review was presented in the committee of the Academy of Medical Sciences in the 8th Iranian academic study area and the opinions of the Committee members were collected by focus group discussion and used for final discussions. Research barriers in the medical universities were associated with different factors especially academic rank, academic degree and field of education.

    Results

    Research barriers of the Iranian medical Universities and research centers were extracted from 41 eligible studies. According to the results, organizational and finantial challenges were on the top list of research barriers, while scientific and natural barriers were the least challenges. The main challenges among the academic members and research staff were financial, while students were faced mainly with the organizational barriers.

    Conclusion

    To overcome and manage the research problems, the old research challenges as well as new challenges should be particularly taken into account by the managers and policymakers.

    Keywords: Iran, Medicine, Research standards
  • Seyed Mojtaba Aghili*, Yeganeh Parazdeh, Ensiyeh Babaee Pages 411-417
    Background

    During a crisis, especially an epidemic, children are more likely to suffer from psychological problems. This research was conducted with the aim of investigating the relationship between the corona pandemic and sleep quality and impulsivity and mental health of elementary school children.

    Methods

    The method of this research was correlational, and the statistical population of the research was all primary school students of two districts of Karaj city in the academic year of 2021-2021. In this research, 377 students were selected based on Cochran's formula, using multi-stage cluster sampling method. Data collection tools, World Health Organization (2020) epidemic questionnaires caused by the corona virus; The quality and habits of children's sleep was Owens et al. (2000) and children's impulsivity scale was Hirschfield (1965). Research data were analyzed with Pearson correlation and multiple regression using SPSS version 24 software.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between the corona epidemic and sleep quality, impulsivity and mental health of primary school students (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that the more restrictions caused by the corona virus pandemic, the more negative sleep habits, impulsiveness will increase and the mental health of students will decrease.

    Keywords: Coronaviruses, Impulsive Behavior, Mental Health, Sleep Quality
  • Saideh Musavi, Rasul Mohammadjafari* Pages 418-424
    Background

    In Islam, many recommendations have been given to social relations between people. One of the most important of these relationships is establishing a constructive relationship between the members of the community and the patient; Because it is effective in laying the groundwork for the rehabilitation and treatment of the patient.

    Methods

    This research is done with descriptive analytical method and with conceptual and documentary analysis. Propositions that indicate the moral duties of people in the society from the point of view of traditions have been collected, compiled and explained.

    Results

    According to the traditions, the moral duties of the people of the society were achieved in three areas: 1) medical staff, 2) nurses and patient caregivers, 3) visitors.

    Conclusion

    By complying with their ethical duties, the treatment staff calms the patient down and accelerates the treatment process. Nurses and caregivers should bear the patient's discomfort with love and try to treat him. Visiting staff bring peace and hope to the patient by visiting them, and they try to meet the patient's needs by being aware of them. When visiting the patient, the visitors are obliged to observe the etiquettes, which include: observing the visiting time, staying together for a short time, being kind to the patient, praying for the patient, visiting someone who has not visited, visiting different patients, holding hands with the patient and saying praise slowly.

    Keywords: Moral Obligations, Nurse-Patient Relations, Professional-Patient Relations, Visitors to Patients
  • Zahra Menbari, Qumarth Karimi*, Yahya Yarahmadi Pages 425-432
    Background

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of academically unproductive behaviors on the difficulty of emotion regulation, self-regulation and academic self-concept of students.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test, post-test design with a control group. The statistical population was all the students of the Islamic Azad University, Sanandaj branch in the academic year of 2020-2021. 30 volunteers entered the study as they were available and were randomly replaced in two groups of 15 people, experimental and control. Data were collected using the difficulty of emotional regulation questionnaire by Gertz and Roemer (2004), academic self-regulation by Bouffard et al. (1995) and academic self-concept by Liu and Wang (2005). The experimental group received 10 sessions of 75 minutes (2 sessions per week) under the training package based on academically unproductive behaviors, and the control group did not receive any intervention. Statistical data analysis was done using multivariate covariance analysis method and SPSS version 23 software. The significance level of the tests was considered 0.05.

    Results

    Findings showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference between the post-test of the experimental group and the control group in difficulty in regulating emotions, academic self-regulation and academic self-concept of students (p<0.001).

    Conclusion

    Based on the results of the research, it can be said that the educational package based on academically unproductive behaviors is a suitable intervention method for improving the difficulty in regulating emotions and promoting academic self-regulation and academic self-concept of students.

    Keywords: Academic Etiquette, Emotional Regulation, Emotional Self-regulation, Self Concept
  • Farzad Dehghani*, Ahmad Rabbanikhah, Mohammad Alimohammadi Pages 433-439
    Background

    Spiritual health is one of the four dimensions of human health, which plays an important role in ensuring human health due to its dominance over the dimensions of mental, social and physical health. Accurate knowledge of its components has a decisive role in promoting, restoring and stabilizing spiritual health. One of the key factors in achieving spiritual health is the fundamental concept of sincerity. The current research seeks to answer the following questions: How does sincerity affect spiritual health? What are the effects of promoting and strengthening spiritual health centered on sincerity?

    Methods

    The present research has been completed with the tools of document-library collection and descriptive-analytical method and the level of analysis of structuralist semantics and emphasis on companionship relationships.

    Results

    The findings of the research indicate that the mechanism of achieving complete spiritual health with the catalysis of "sincerity" in order and longitudinal order consists of worship, having power and insight, special focus on resurrection, becoming pure for God and in the ultimate is to reach the position of "Mustafain al-akhyar". Based on these findings, the mechanism of converting hypocrisy into elementary faith with the catalysis of sincerity is repentance, correcting actions, clinging to God, the purity of religion for God, and finally, it is elementary faith. By passing through the "sincere" stage and using sincerity in all intentions, thoughts and actions, complete spiritual health is achieved with the concept of "purified".

    Conclusion

    The difference between Quranic spiritual health and other schools is the coefficient of sincerity in the four relationships of human beings and finally, in the light of sincerity, having a healthy heart and achieving a pure life.

    Keywords: Islam, Qur'anic Teaching of Health, Sincerity, Spirituality
  • Kamal Mirkarimi*, Leyla Fazeli Aref Pages 440-447
    Background

    Studies reveal the reduction of physical activity in most countries particularly in developing countries and women. Therefore, the present study was aimed to test the physical activity of overweigh and obese women who attended to a private nutrition clinic using social-ecological model in Gorgan city.

    Methods

    A cross-sectional survey was conducted on 200 women with overweight and obesity who attended to private nutrition clinic using convenient sampling method. To collect data, a three-part questionnaire was used including demographic characteristic, international physical activity questionnaire (IPAQ), and constructs of social-ecological model (perceived benefits and barriers, perceived self-efficacy and perceived support). Descriptive methods (mean and standard deviation) and inferential tests such as one-way ANOVA, Pearson correlation and tukey tests were carried out.

    Results

    The mean score of physical activity of women per week was 2057.29 ± 1027.3 MET- Minute. Constructs such as perceived benefits (p=0.039), self-efficacy (p=0.047) and environment (p=0.031) were effective factors in the moderate physical activity. While, in the severe physical activity, friends support (p=0.017) was also remarkable factors such as aforementioned factors.

    Conclusion

    Improving people's self-efficacy status and also providing individuals access to a safe environment to perform physical activities can be useful and beneficial in order to improve model constructs including perceived barriers and physical environment.

    Keywords: Developing countries, Exercise, Overweight, Self Efficacy
  • Ehsan Mostafavi*, Hossein Male Afzali, Fatemeh Bardestani, Kazem Mohammad, Parviz Kamali Pages 448-452

    In honor of the esteemed professors and pioneers in the field of science who have made significant contributions to knowledge and the country, it is important to document their biographies and personalities in a documentary format. This will ensure that they are remembered in the history of the country and serve as role models for future generations.
    This paper focuses on the life of Dr. Vardges Nahapetian, a physician and biostatistics specialist who is credited with founding the field of biostatistics in Iran. His impact on public health in the country, including the establishment of the Department of Biostatistics and Epidemiology at the University of Tehran, is discussed. Information about Dr. Vardges Nahapetian's valuable contributions to the field of biostatistics can provide valuable insights for the scientific community in Iran

    Keywords: Biostatistics, Epidemiology, History of Medicine, Iran
  • Mostafa Ghanei, Amir Jouya Talaei, Hamed Sahebi, Fatemeh Akhavan Anvari, Hossein Rastgar* Pages 453-462
    Background

    With advancement of artificial intelligence technologies in health, its positive impact on improving health and treatment indicators have increased. This research examines the role of artificial intelligence, especially based on machine learning, in optimizing care processes and trends.

    Methods

    This study is designed as a narrative review. for this purpose, an extensive search has been conducted in reliable scientific databases such as Pubmed, Web of Science, and Scopus. The search was conducted using keywords such as ' Internet of Medical Things', integration of artificial intelligence with 'biomolecules', 'diabetes', 'cancer', and 'robotic surgery'. The articles found were about 92 articles, of which 40 articles related to the research were selected.

    Results

    This study shows that the use of artificial intelligence in the field of health, including disease diagnosis, clinical predictions, hospital administration healthcare resource optimization, is increasing, this trend leads to an increase in the efficiency and quality of health services, however there are also challenges.

    Conclusion

    Artificial intelligence technologies are known as technological milestones in the field of health, which not only help to modify and improve treatment processes, but are also effective in fields such as monitoring vital signs and surgery. Despite challenges such as heterogeneity and data management, the ability of these technologies to predict diseases has changed the healthcare landscape. Success in this field requires multidisciplinary, forward-looking approaches and wise strategies.

    Keywords: Artificial Intelligence, Biomedical Technology, Delivery of Health Care, Machine learning
  • Mohammad Sadegh Hassanvand*, Sasan Faridi, Kazem Naddafi, Reza Bayat, Mohammad Khanizadeh, Fatemeh Momeniha, Adel Mokammel Pages 463-471
    Background

    The current study was designed to investigate PM2.5 status in Tehran from 2011 to 2022.

    Methods

    Hourly data of particulate matter (PM2.5) concentrations in the air of Tehran city were examined from all air quality monitoring stations belonging to the Department of Environmental and the Air Quality Control Company. The health effects of this air pollutant were estimated, including the number of attributed deaths, using BenMAP-CE and the latest version of AirQ+ software. Additionally, the economic costs associated with health impacts were calculated using the Value of Statistical Life approach.

    Results

    During the 12-year period under study (from 2011 to the end of 2022), PM2.5 concentrations in of Tehran city consistently exceeded the established standards by a significant margin. The annual values were approximately 5 to 8 times higher than the new guidelines of the World Health Organization and 2.5 to 3.5 times higher than the national standards. As a result, the citizens of Tehran have been exposed to a considerably high level of this cancer-causing risk factor. The number of deaths attributed to PM2.5 in the year 2022 reached around 9,241 (with a range of 8,583 to 9,647) in individuals over 25 years of age. Furthermore, the economic loss resulting from these deaths due to PM2.5 in the ambient air of Tehran in the year 2022 were estimated to be around 2.5 billion dollars.

    Conclusion

    Considering the undesirable air quality in Tehran city, planning and implementing scientific and practical programs to reduce air pollutant concentrations in this city are considered vital necessities.

    Keywords: Air Pollutants, Air Pollution, Particulate Matter, Risk Factors
  • Hamid Moghaddasi*, Seyed Shabeddin Sadr Pages 472-479
    Background

    Planning for the disabled ensures attention to their needs, the importance of providing for them, creating equal opportunities to achieve economic-social benefits, and generally eliminating health discrimination and achieving health justice.
    "Development of a comprehensive care and support program for veterans and the disabled community of the country with the aim of improving their health and empowering them" as the third sub-policy of the eighth policy of the country's health system is emphasized by the Supreme Leader in 2013.

    Method

    This study is of applied and qualitative type. To develop a program, in addition to studying the texts related to the current domestic and foreign situation regarding disabled people; Thirty people with different disabilities and twenty veterans were asked about their problems and wishes. Also, to obtain program components including strategies; Actions; the indicators, the duration of the program and the number of its phases were determined through the rain of thoughts and questions from fifteen experts with important management responsibilities in the field of rehabilitation.

    Results

    The proposed program was designed in two three-year phases and includes 5 strategies and 24 measures. The strategies of the program include: being seen in the society, creating a network of disabled people's networks, using information and communication technology, community-oriented rehabilitation, and ensuring the implementation of laws and respect for the rights of the disabled.

    Conclusion

    Disabled people are very dear children of the society and should be given special attention in terms of support and empowerment. The existence of a support program for the underprivileged people of the country and its implementation as a stimulating and effective factor will provide the growth and excellence of the society and economic prosperity.

    Keywords: Disabled Persons, Rehabilitation, Social Support, Veterans
  • Tayyaba Jahangir, Mansoura Tajvedi, Fatemeh Mohammadi Shirmohalle *, Nahid Dehghan Neiri Pages 480-486
    Background

    Natural childbirth after caesarean section can prevent the recurrence of caesarean section and its many complications, so this study was conducted with the aim of examining the explaining the lived experiences and psychological function of these mothers.

    Methods

    This research was conducted with a qualitative approach of hermeneutic phenomenology. Participants included 17 women with a history of natural childbirth after cesarean section, who were selected purposefully from among women in hospitals and medical centers in Tehran, Karaj, Mashhad, and Qom. The research tool was an unstructured interview, and the process of completing the interviews continued until data saturation was reached. Dikelman et al.'s seven-step model was used to collect and analyze data.

    Results

    In the data analysis, the main theme was identified as post-traumatic growth, which indicates the improvement of psychological function. This theme was formed by five sub-themes of threat perception and effective coping strategies, replacing successful identity instead of failed identity, understanding experiences and strengthening spiritual beliefs, developing and improving interpersonal emotional relationships, and strengthening self-efficacy beliefs.

    Conclusion

    Based on the data analysis, it was concluded that women with vaginal delivery after caesarean section were able to cope with it successfully and reach higher levels of psychological performance and positive change in cognition and emotion and then behavior by using personal and social resources to fight against mental barriers and internal and external challenges of natural childbirth after caesarean section.

    Keywords: Cesarean Section, Mental Health, Natural Childbirth, Psychological Posttraumatic Growth, Women's Health
  • Seyyedeh Hannaneh Hosseinzadeh moghaddas, Somaye Vali Zade, Fatemeh Akhavan Anvari, Mostafa Ghanei, Hossein Rostgar * Pages 487-494
    Background

     Biopharmaceutical products, characterized by strategic importance and substantial added value, have garnered significant attention from global governments and investors. In Iran's scientific roadmap, the ambitious goal of attaining a three percent share in the global market by the year 2025 has been established, necessitating the formulation and implementation of targeted strategies.

    Methods

     This research employs a comprehensive mixed-methods approach, encompassing both quantitative and qualitative components. Quantitatively, official annual statistics from the Food and Drug Administration are analyzed to evaluate the growth trend of domestic biopharmaceutical production and imports. The qualitative phase involves in-depth semi-structured interviews with 25 industry experts.

    Results

     Analysis reveals a gradual progression towards the targeted horizon, with a noteworthy 68.3% growth compared to the global market, representing 0.5% of the 3% target for the year 2025.

    Conclusion

     Despite this, challenges persist, impeding the realization of the established objective. Overcoming these obstacles and implementing the proposed solutions are imperative for expediting progress. The study anticipates Iran surmounting these barriers and securing a 3% share in the global biopharmaceutical market in the foreseeable future.

    Keywords: Biological Products, Forecasting, Reproducibility of Results
  • Khalil Alimohammadadeh* Pages 495-496
  • Mona Pourghaderi, Morteza Abdollahi, Anahita Houshiarrad* Pages 497-499
  • Shakiba Pourasad Shahrak, Ziba Taghizadeh* Pages 500-502
  • Siavash Moradi, Aeen Mohammadi*, Hoorieh Mohammadi Kenari Pages 503-504